Zajedno za jednakost LGBT osoba

Grupa Parada copy.jpg

Naziv projekta:     Zajedno za jednakost LGBT osoba

Trajanje:     Mesec dana (jun 2012.)

Donatori:     Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ambasada Kraljevine Holandije.

Partneri:     Gej strejt alijansa (GSA) kao nosilac projekta, Gej lezbejski info centar (GLIC), Centar za kvir studije (CKS), Loud & Queer

Cilj Projekta:     Podsticanje pozitivnog delovanja šire društvene zajednice prema lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama, podizanje svesti  o značaju tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti seksualnih i rodnih manjina i doprinos ukidanju stereotipa i predrasuda.

Opis:     Projekat obuhvata: projekcije filmova, promocija kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, organizacija panel diskusija, promotivne žurke i sl.

Aktivnosti projekta se sprovode u više gradova u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Kragujevac, Niš, Zrenjanin i dr. Finalne aktivnosti su u Beogradu od 23. do 29. juna, među kojima je i obeležavanje Međunarodnog dana ponosa 27. juna 2012. kroz performans i organizaciju nekoliko panel diskusija uz učešće eminentnih panelista.

Uloga Q-kluba u projektu je izrada kartonskih „LGBT lutaka“ sa transparentima koje nose i organizovanje njihove postavke u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, izrada i deljenje edukativnih materijala, snimanje događaja, vođenje knjige utisaka.

Rezultati:    Približena tematika LGBT prava građanima. Identifikovani odnosi građana prema LGBT osobama.

Edukovanije i informisanije građanstvo o problemima LGBT populacije.

Informisaniji i osnaženiji pripadnici LGBT populacije.

Promovisana ljudska prava i tolerancija i obeležen međunarodni praznik LGBT osoba – Dan ponosa.
   

     

Izveštaj 5 godina

APR