Vesti

Završni sastanak projekta “Kontrola tuberkuloze u Srbiji“

crveni-krst-tuberkuloza.jpg
29.06.2015

Q-klub udruženje, je dana 29. 6. 2015. godine, prisustvovalo na završnom sastanku projekta “Kontrola tuberkuloze u Srbiji“, koji se održao u prostorijama Crvenog krsta Srbije, u Beogradu.

Na sastanku su prisustvovali i izlagali lekari i pulmolozi, kao i kordinatori projekta „Kontrole tuberkuloze u Srbiji“ u okviru Ministarstva zdravlja Republike Srbije zajedno sa njihovim partnerima iz Crvenog krsta (Srbije, Smedereva, Sombora, Beograda).

Cilj i tema ovog sastanka bili su - ukazivanje na buduću ulogu Instituta za javno zdravlje „Batut“ u programu prevencije i kontrole tuberkuloze, kao i na tome kako nastaviti sa programom prevencije i kontrole tuberkuloze u Republici Srbiji nakon završetka programa Global fonda (što se zvanično završava 30.6. 2015. godine). Na sastanku su izloženi i rezultati projekta „Kontrole tuberkuloze u Srbiji“ za period 2010-2015.

Zanimljiv deo sastanka bilo je izlaganje dr Vesne Kuric (iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine) o Iskustvu sa dežurstvima lekara u „drop in“ centrima NVO kao i sesija o Inicijativi civilnog sektora za kontinuiranom aktivnošću na polju prevencije HIV/TB (Crveni krst Beograd).

Zahvaljujemo Crvenom krstu Srbije, na pozivu za učešće u ovom sastanku.
 

 

Sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja

min.jpg
02.06.2015

Delegacija udruženja građana Q-klub, u utorak 2.6. 2015. godine, imala je sastanak sa predstavnikom Ministarstva zdravlja v.d  pomoćnikom ministra zdravlja, doktorom Dejanom Kostićem.

Tom prilikom razgovaralo se o tri pitanja. Prvo pitanje o kojem se razgovaralo bilo je – prevazilaženje problema nedostataka CD4 testova na Infektivnoj klinici u Beogradu, nastalog zbog propusta Kliničkog centra Srbije i ne sprovođenju adekvatne nabavke istih. Povodom toga doktor Kostić je uvideo problem i nužnost da se on reši, i tom prilikom istakao da će lično kontaktirati sa nadležnima i pomoći da se ovaj problem prevaziđe u najskorijem periodu.

Druga tačka razgovora – odnosila se na uvrstavanje inovativnih lekova na pozitivnu listu RFZO-a, a pre svega lekova za HIV infekciju, koji su registrovani u Republici Srbiji, ali se još uvek ne nalaze na pozitivnoj listi, te stoga nisu dostupni pacijentima; kao i najnovijih terapijskih opcija za lečenje HCV infekcije, o kojima su predstavnici Q-kluba, obavestili pomoćnika ministra, imajući u vidu veliki broj pacijenata sa koinfekcijom HIV-a i HCV-a, da razmotri opciju nabavke ovih lekova koji bi u najskorijoj budućnosti bili dostupni za pacijente.

Treća tačka razgovora - odnosila se na realizaciju inicijative koju je pokrenulo Udruženje Q-klub, za omogućavanje post-ekspozicione profilakse (PEP) u Srbiji. Povodom ranijeg dopisa Ministarstvu zdravlja o ovom pitanju, zaključeno je da je potrebno izmeniti propise koji regulišu i pitanje imunizacije i prepisivanje lekova, te su se obe strane saglasile da je potrebno što pre pristupiti promenama istih.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi i iskreno se nadamo da će saradnja sa Ministarstvom zdravlju u budućem periodu biti produktivna i efikasna, u cilju unapređenja kvaliteta lečenja osoba koje žive sa HIV-om.

Predstavnici udruženja koji su prisustvovali sastanku bili su Nada Mićić, Denis Memišević i Nenad Petković.

 

7. Regionalna HIV I AIDS Konferencija, Sarajevo

marp.jpg
29.05.2015

U Sarajevu je održana 7. Regionalna HIV/AIDS Konferencija – pod nazivom“ Postizanje očekivanih rezultata“ o aktuelnom odgovoru na HIV infekciju u zemljama regiona, kao o programima koji će se u budućnosti sprovoditi kako bi se problem kontrolisanja infekcije, bolje zdravstvene zaštite i problem stigme unapređivao kroz dalji rad i zalaganje zajednice.

Tokom  konferencije predstavljena su mnogobrojna izlaganja  od strane infektologa lekara, aktivista iz civilnog sektora za HIV/AIDS-a, predstavnika  projekta Global Fonda –projekat runde 8 iz Srbije i predstavnika međunarodnih agencija  UNDP, UNAIDS i UNFPA.

Izdvojili bi smo prezentaciju profesora Josipa Begovca, predstavnika Klinike za infektivne bolesti iz Zagreba. Profesor je kroz predavanje naglasio da se HIV danas može uspešno preventirati i lečiti ukoliko se sa primenom antiretrovirusne terapije otpočne u ranoj fazi infekcije. Naveo je i značaj uvođenja pre-ekspozicione profilakse (PreP) kao budućeg odgovora na prevenciju HIV infekcije.

Udruženje Q-klub učestvovalo je kroz deo programa konferencije – social hub, gde je izložilo svoj propagandni materijal, brošure, liflete i priručnike. Svi zainteresovani posetioci, mogli su dobiti značajne i osnovne informacije o radu udruženja i aktuelnim projektima. Na social hub događaju učestvovali su i predstavnici  drugih regionalnih udruženja.

Drugog dana konferencije, ispred udruženja Q-klub, aktivista Denis Memišević, predstavio je program Psihosocijalne podrške za osobe koje žive sa HIV-om.  Treba pomenuti, da je ovaj program nastavio sa radom i nakon odlaska sredstava Global Fonda.

Na konferenciji je ukupno učestvovalo preko 150 predstavnika devet zemalja iz regiona.

Glavni sponzor ove konferencije bio je Globalni fond za borbu protiv HIV infekcije, tuberkuloze i malarije, dok je zajednički program UN za HIV/AIDS (UNAIDS) pružio dodatnu logističku podršku oko organizacije konferencije.

Detaljnije informacije oko programa možete videti na sledećem linku: www.balkanshivconference.com

 

Tribina i radionica povodom Dana sećanja na preminule od AIDS-a

ribbon-zavrsni.png
18.05.2015

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od side, koji se obeležava pod motom “Podrška za budućnost", udruženje Q-klub je u saradnji sa Udruženjem studenata farmacije organizovalo na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu edukativnu tribinu i radionicu o prevenciji HIV-a i polno prenosivih bolesti.

Nakon sprovedenih aktivnosti, izveden je performans u cilju dostojanstvenog sećanja na preminule od AIDS-a, podrške za osobe koje žive HIV-om i podizanja svesti o HIV-u.

 

Najava tribine povodom Dana sećanja na preminule od AIDS-a

fax-prolece.png
14.05.2015

Centar za afirmaciju pozitivnog žovota Q-klub, u saradnju sa Studentskim Parlamentom Farmaceutskog fakulteta organizuje tribinu povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na preminule od AIDS-a. Tribina će biti održana u ponedeljak, 18. maja 2015. godine od 12 do 14 časova u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Na tribini će se govoriti o tome kako se živeli sa HIV-om nekada i danas, o napretku u razvoju lekova protiv HIV-a i o važnostima testiranja na HIV. Tribina će biti praćena performansom postavljanja cveća u čast ljudi koji su preminuli od AIDS-a.
 

 
 
AIDSresurs

Izveštaj 5 godina

APR