Vesti

Izveštaj o radu za 2014. godinu

LOGO Q FB.jpg
29.12.2014

Tokom protekle 2014. godine Q-klub je nastavio sa programskim aktivnostima i sproveo nekoliko novih projekata. Sa zadovoljstvom vam predstavljamo Izveštaj o radu za 2014. godinu.

 

Studijska poseta organizacijama u Londonu

20141212_113441.jpg
12.12.2014

Prilikom boravka u Londonu  predstavnik Q-klub-a iskoristio je priliku i posetio neke od najinteresantnijih projekata u Engleskoj.

Svakako najmodernija klinika na svetu za lečenje polno prenosivih infekcija i ujedno testiranje je 56 Dean Steet. To je klinika koja izgledom više podseća na noćni klub ali pruža sve usluge testiranja, savetovanja i lečenja bez administrativnih barijera i formalnosti. Klinika je dobitnik brojnih nagrada i zaista predstavlja „čudo“ tehnologije i organizacije. Izuzetan primer kako se putem saradnje sa ugroženom zajednicom i bez puno formalizma mogu postići veliki rezultati. Domaćin je bio David Stuart.

HIV i-base je dugogodišnja partnerska organizacija Q-klub-a i jedan od najznačajnijih izvora informacija o ARV terapiji za pacijente i aktiviste. Imali smo priliku da posetimo prostorije organizacije i razgovaramo sa Simon Collins-om i ostalim zaposlenima. Dugujemo veliku zahvalnost HIV i-Base za nesebično deljenje informacija i proizvoda.

Takođe smo posetili King’s kliniku za lečenje HIV/AIDS-a u južnom delu Londona, na kojoj nas je primio Paul Clift, inače zaposlen na klinici kao predstavnik i savetnik pacijenata. Saslušali smo njegova iskustva i dobili puno informacija o načinu rada i uspostavljanju ovakve vrste usluge na klinici.

ACT UP London je zajedno sa drugim aktivistima, tokom naše posete, organizovao demonstracije ispred zgrade NHS-a tražeći uvođenje PreP-a u Engleskoj bez odlaganja. Prisustvovali smo i ovom skupu i propratili zanimljivu akciju aktivista.

Bila je ovo izuzetno interesantna nedelja u Londonu, gde smo dobili mnogo informacija i naučili od najboljih primera. Velika zahvalnost Ben Collins-u iz International HIV Partnerships koji je organizovao ovu studijsku posetu.

 

BHIVA – Konferencija pet nacija “HIV i Hepatitis”

20141209_152337.jpg
10.12.2014

Britanska Asocijacija za HIV (BHIVA) održala je od 7. do 8 decembra 2014. godine u Londonu godišnju konferenciju o HIV/Hepatitis koinfekcijama. Ova godišnja konferencija okupila je one koji su direktno uključeni u zbrinjavanje pacijenata inficiranih HIV virusom i hepatitisom B ili C, kao i one koji su uključeni u oblast istraživanja, epidemiologiju, predstavnike pacijenata i predstavnike partenerskih organizacija iz Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Velike Britanije.

Na konferencijii je bilo reči o najnovijim dostignućima u obalasti lečenja HCV infekcije. Sada je dostupna nova, efikasna i bezbednija terapija za HCV, tkzv. terapija antiretrovirusnim lekovima sa direktnim dejstvom (direct-acting antivirals) ili DAA terapija. Međutim, čak i "pan-genotipski" DAA imaju različiti efekat na različitim podtipovima. Za sada, jedan režim odgovara svima ne postoji. HCV odlikuje velika raznolikost. Postoji 7 poznatih genotipova HepC. Genotip 1 se može dalje podeliti na A, B, C i G ali oni su toliko različiti da mogu biti odvojeni smatratu se genotipova u budućnosti. Ovo je takođe jedan od razloga zašto neki lekovi imaju različit efekat na ovim podvrstama.

Jedan od problema predstavalja i visoka cena ovih novih lekova koja oteža dostupnost u većini zemalja. Istraživanje potvrđuju da će se uskoro na tržištu pojaviti i novi slični lekovi, pa postoji nada da će se sa uvećam konkurencije i dostupnost poboljšati.
Konferenciji je prisustvovao Nenad Petković.

 

Poseta atinskom centru za HIV i PPI

athcp.jpg
08.12.2014

Checkpoint  centar, je preventivni centar za HIV i polno prenosive bolesti u Atini, namenjen seksualno aktivnoj populaciji, prevenstveno muškarcima koji imaju seks sa muškarcima (MSM).  Osmišljen i koncipiran je da bude mesto na kojem će biti pružene neophodne informacije i saveti o sigurnijem seksu, brzom testiranju na HIV i povezivanju sa zdravstvenim uslugama i pravima u slučaju dobijanja pozitivnog rezultata.

Zgrada centra (Ath Checkpoint) nalazi se u samom središtu Atine, na prometnoj lokaciji Monastiraki, u ulici Pittaki br. 4, koja je lako dostupna i povezana metro stanicom. Centar je otvoren svakog ponedeljka do subote, u vremenu od 12-20 h. Sastanak se zakazuje i najavljuje telefonom.

Za organizaciju posete ovom centru, zahvaljujemo se gospodinu Nikos Dedesu, direktoru centra, koji nas je upoznao sa radom centra i osobljem i ukratko objasnio organizaciju i način funkcionisanja ovog itekako važnog objekta za grad Atinu i Grčku uopšte. Ostaje nam da primere dobre prakse primenimo i u našoj zemlji.

 

HIV i kvalitet života

HIV-and-body-1.jpg
06.12.2014

Međunarodni skup, „HIV i kvalitet života“ održan je u Atini u periodu od 4.-5. decembra 2014. godine i okupio je stručnjake iz oblasti infektivnih bolesti, aktiviste i pacijenate koji se aktivno bave problematikom HIV-a i koinfekcija u njihovoj zemlji. Cilj skupa je bio da odgovori na brojne potrebe PLHIV zajednice i kvaliteta njihovog života.

Na skupu su učesnici imali prilike da razmene svoja iskustva i znanja, zatim da razmene mišljenja  sa stručnjacima u oblasti HIV infekcije i komorbidnosti iz Velike Britanije i Italije, ali i da se međusobno upoznaju i razgovaraju o mogućim zajedničkim aktivnostima..

Program sastanka se sastojao se od tri glavna predavanja – Posvećenost terapiji i kvalitet života (predavač: doktor Franco Maggiolo), Neželjena dejstva, kvalitet života i njihovo prevazilaženje (doktor: Alan Winston) i značajno predavanje infektologa Giovanni Guaraldija, na temu Komorbiditet i kvalitet života, na kojoj je autor predstavio značajnu studiju o pacijentima koji su tokom života sa HIV-om, razvili neke od mnogobrojnih komorbiditeta. Autor je takođe predstavio mehanizme uz pomoć kojih je moguće prepoznati na vreme neke od početnih stadijuma komorbiditeta i načine kako ih lečiti.

Sledećeg dana, delegacija učesnika je podeljena u četiri različite grupe, koje su naizmenično imale radne sesije i diskusije na sve tri teme, prethodno navedene, na kojima su uz primere i statističke podatke imale zadatak da uz diskusiju dođu do adekvatnog rešenja datog problema.

Sa ovog skupa izdvajamo, predavanje učesnika Brian Westa, koji više od 30 godina živi uspešno sa HIV-om i Koen Blocka, na temu – Održati HIV na političkoj agendi (Keeping HIV on political agenda), gde je predstavljen značajan nacionalni plan za HIV infekciju (za period 2014/2015) koji je sprovela Belgija. Plan prikazuje preciznu strategiju kojom će se jasno definisati ciljevi i mehanizmi koji će uticati na veću angažovanost vlade i vlasti, da što aktivnije i posvećenije rade na polju HIV-a, koinfekcija i komorbiditeta.

Na  skupu je učestvovao Denis Memišević, kao predstavnik Q-kluba.

 
 
AIDSresurs

Izveštaj 5 godina

APR